We komen op vrijdagmiddag 27 augustus bij elkaar met het pioniersgeestnetwerk in Hoofddorp. Het onderwerp is: hoe organiseer je een coronaherdenking samen met je stad, buurt of dorp? 

De corona-epidemie houdt ons land nu al anderhalf jaar in de greep. Er zijn tienduizenden mensen gestorven, heel veel meer mensen soms ernstig ziek geweest en de economische en maatschappelijke schade is groot. Anders dan in het buitenland is er in Nederland nog nauwelijks de mogelijkheid geweest om samen stil te staan bij het al het verdriet van de afgelopen tijd. 

Een coronaherdenking biedt de mogelijkheid om je als stad, dorp te verbinden met elkaar, ook al is alles nog onzeker en is de crisis nog niet voorbij. Hoe organiseer je zo’n algemene herdenking en wat is een goed tijdstip? Hoe ontwikkel je draagvlak? Wat herdenk je? Welke partijen betrek je? Wat zijn bruikbare rituelen? Welke weerstanden bestaan er tegen een herdenking en hoe ga je daar mee om? Het gezamenlijk herdenken van corona en de coronadoden is nog nauwelijks gedaan. Een mooie taak om daar als kerk of pioniersplek het voortouw in te nemen.

Je krijgt achtergronden en ideeën aangereikt door Marian Geurtsen en Coen Wessel en je gaat ook zelf brainstormen hoe je een herdenking zou kunnen organiseren in jouw stad of dorp. We betreden met deze herdenking nieuwe wegen en we hopen met elkaar tot  bruikbare initiatieven te komen.

Marian Geurtsen is theoloog en ritueel specialist, schatgraver in de traditie.
Coen Wessel is predikant en deed samen met anderen een oproep voor een nationale coronaherdenking.

Datum: vrijdag 27 augustus 2021
Adres: De Lichtkring, Lunenburgdreef 70, 2135 DV Hoofddorp. 
Tijd: 14.00-16.15 uur
Kosten: geen
Informatie en opgave: berthevansoest@gmail.com
We houden ons aan de coronaregels en komen bijeen in de ruime kerkzaal. 
OV: makkelijk bereikbaar met lijn 300 richting Haarlem, bushalte Toolenburg Noord