Maandelijks blog van een lid van de stuurgroep of de redactie van Op Goed Gerucht. Deze keer van Erik Jan Tillema

Een leuke manier om naar de Bijbel te kijken, is door je af te vragen hoe de verhalen eruit zien als ze in onze huidige tijd zouden plaatsvinden. Is Mozes dan een Museumplein-demonstrant? Saul een Trumpiaanse despoot? En veranderen de voedselvoorschriften in een pleidooi voor veganisme? 

Het is niet eens zo’n vreemde gedachte. Alle bijbelse verhalen vinden binnen een bepaalde context, binnen een bepaalde tijdgeest, binnen een bepaald paradigma plaats. Dat heeft invloed op het verhaal. Menselijke opvattingen en gedachten kleuren de verhalen. Verdoezelen die de kern van het verhaal? En wat gebeurt er als je ze afstoft en in het jaar 2021 plaatst? 

Hoe ziet Jezus er anno nu uit? Leidt hij de BLM-beweging (want een ding is zeker: de Zoon van God is niet blank) of is hij de hoofdgast bij exclusieve feestjes van de jetset (een moderne variant van de bruiloft in Kana)? 

En Paulus? Dat is misschien wel de interessantste vraag. Hoe zou deze fanatieke christenen anno 2021 opereren? Brieven schrijven kan natuurlijk niet meer (en de inhoud daarvan voor een groot deel ook niet meer). En dan zijn zakenreizen. Paulus reisde de hele wereld over. Tenminste: tweeduizend jaar geleden was die wereld nog niet zo groot. De Middellandse Zee vormde daar als het ware het middelpunt van en Paulus bezocht de ene na de andere christelijke gemeente. 

Tweeduizend jaar later is zijn werkveld natuurlijk een stuk groter. Aan de ene kant omdat de bereisbare wereld ook groter is geworden, anderzijds omdat de christelijke gemeenten nu overal zitten. Dus in plaats van Cyprus, Antiochië, Athene en vele andere plaatsen, zal Paulus nu naar Hongkong, Kaapstad en Buenos Aires reizen. 

Met de boot? Nee, natuurlijk niet. Daarvoor is een boot te langzaam en de wereld te groot. Dan maar met het vliegtuig? Daar begint de schoen te wringen. Paulus was fanatiek, maar kan hij het in het licht van de klimaatverandering voor zichzelf goedpraten om zo vaak het vliegtuig te nemen? 

In onze samenleving ontstaat steeds meer kritiek op het veelvuldige vliegverkeer en ik kan me voorstellen dat Paulus zich bij die mensen schaart. 

Vliegen is dus een no go. Dat is lastig, want Paulus wil natuurlijk zendingsreizen maken. Hoe kan hij dit oplossen? 

Waarschijnlijk richt Paulus zich dan tot datgene waar alle predikanten zich in deze tijd ook tot richten: het wereldwijde web. Net als alle dominees, pastoraal werkers en geestelijk verzorgers gaat Paulus online video’s maken: livestreams, vlogs (misschien voor de afwisseling ook eens een podcast). Vanuit zijn zolderkamer bereikt hij de hele wereld. Via elke mogelijke device spreekt hij tot mensen. 

De moderne Paulus zal misschien wat last krijgen van overgewicht, omdat hij de hele tijd zit, maar hij heeft wel een groot bereik. En hij zal het fijn vinden om te zien dat zo veel collega’s hetzelfde doen: met online kerkdiensten mensen bereiken die je anders niet bereikt. Vanwege het corona-virus of vanwege andere beperkingen. 

Erik Jan Tillema zit in het bestuur van Op Goed Gerucht en is daarnaast beleidssecretaris van de landelijke Vereniging van Vrijzinnige Protestanten en pionier-voorganger van de protestantse gemeente Zijpe. 

Foto: Jaap van Werkhoven