Wellness is in. Ontspan je zelf in een sauna. Regel eens een beauty-arrangement. Of wat dacht je van een hotstone-massage, ayurveda of deep tissue? Met wellness kom je tot rust en krijg je weer energie.

Theologen wisten dat natuurlijk al lang. Ze zijn specialisten in wellness. Voor de ziel dan. Wat was dat ook al weer, die ziel? Ooit werd hij afgeschaft door filosofen, psychologen en tenslotte ook theologen. Maar de ziel leefde vrolijk voort in het alledaagse taalgebruik. In de filosofie is de ziel inmiddels bezig met een come back. Het gaat daarbij vaak om geluk en welzijn.

Maar hoe zit het dan met die ziel? Is zij een aspect van de innerlijke beleving? Of heeft zij een religieuze betekenis? En wat betekent dat allemaal voor de zorg voor de ziel? En, zielzorger, hoe zit het eigenlijk met de zorg voor je eigen ziel?

‘s Ochtends gaan we debatteren op hoog niveau. We hebben twee filosofen uitgenodigd: Joke Hermsen en Renee van Riessen. Tussen de middag gaan we aan de Zumba. In de workshops is aandacht voor wellness in ons werk en kun je eens minder bekende wegen beproeven: christelijke meditatie, tarot en spirituele groei, rituelen die de ziel sterken, werken in de kerk met Happinez of het leren proeven van de ziel van een glas wijn. 

Joke Hermsen is filosofe en schrijfster. Zij schreef onlangs de bestseller Stil de tijd.

Renee van Riessen is hoogleraar christelijke filosofie aan de universiteit van Leiden en dichteres.

Programma:

10.00 uur             Inloop en koffie

10.30 uur             Opening in de kapel

11.00 uur             Lezingen door Renee van Riessen en Joke Hermsen

12.00 uur             Gesprek tussen de inleiders, o.l.v. Jannet van der Spek en Sytze Ypma

12. 30 uur             Lunch: oerdieet met toespijs

13.30 uur             Zumba dance o.l.v. Ilse Spruijt

14.15 uur             Even bijpraten vanuit OGG

14.30 uur             Workshops met

Nicolaas Klei

Cees van der Kooi

Berthe van Soest

Sandra Veen

Gert Wybe van der Werff

Coen Wessel

15.45 uur             Afsluiting en borrel

Pauzenummer: Zumba

Na een lichte lunch duiken we met body and soul in de wereld van de Zumba. Een fitnessprogramma op muziek gebaseerd op diverse Latijnsamerikaanse dansen. Zumba betekent ‘snel bewegen’ en ‘plezier hebben’. Ilse Spruijt, danseres, choreografe en zumba docente zocht speciaal voor OGG inspirerende nummers uit met een knipoog naar het vak van de predikant. Doe gemakkelijke schoenen aan voor dit pauzenummer, dat overigens ècht niet alleen voor sportievelingen geschikt is.

Workshops:

Nicolaas Klein:

Wijnproeven en wellness

In deze workshop worden wij door een professionele wijnkenner ingewijd in het laven van de ziel met een goed glas wijn.

Nicolaas Klei is bekend van onder meer de ‘Supermarktwijngids’, die hij sinds 2000 elk jaar samenstelt. Klei heeft een populaire wekelijkse column over wijn in het Algemeen Dagblad en Elsevier.

Cees van der Kooi:

Rituelen en wellness

De christelijke traditie kent rituelen voor lichaam en ziel, denk bijvoorbeeld aan de ziekenzalving. Wat gebeurt er daarbij? Wat mag je verwachten?

Cees van der Kooi is hoogleraar Westerse Systematische Theologie aan de Vrije Universiteit. Hij schreef samen met zijn vrouw Margriet van der Kooi-Dijkstra een boekje over ziekenzalving.

Berthe van Soest:

Tarot en wellness

Het orakelspel tarot wordt vaak geassocieerd met esoterie en magie. Toch kan er volgens Berthe van Soest op verantwoorde wijze mee worden gewerkt in de geestelijke begeleiding.

Berthe van Soest is theologe. Zij verzorgt tarotconsulten en -cursussen. Ook is zij betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe liturgische vormen en is lid van de commissie Nieuwe Tijdsdenken van de PKN.

Sandra Veen:

Coaching en wellness

Hoe ga je om als zielzorger met je eigen ziel? Welke inzichten uit de coaching helpen de predikant om zorg voor de ander en voor zichzelf in balans te houden?

Sandra Veen is theologe en deed enkele jaren wetenschappelijk onderzoek. Zij richtte Aspiro op, een praktijk voor loopbaanadvies en coaching, met als specialisaties levensbeschouwing en levensloop, reïntegratie en ‘pep’: persoonlijke effectiviteit voor promovendi.

Gert Wybe van der Werff:

Christelijke meditatie en wellness

Vanouds kent het christendom de spirituele weg van de meditatie. Wat houdt deze in? Waar is zij goed voor?

Gert Wybe van der Werff is predikant van de Protestantse Gemeente te Bovensmilde. Hij is lid van Vacare, het platform voor meditatief leven van de PKN, en begeleider van een groep gewijd aan christelijke meditatie.

Coen Wessel:

Happinez en wellness

Velen buiten en binnen de kerk lezen het succesvolle religieuze magazine Happinez. Hoe kun je dit blad vruchtbaar maken in je eigen kerkenwerk?

Coen Wessel is predikant van de Protestantse Gemeente te Heerenveen en lid van de redactie van het OGG-blad Geruchten. Hij publiceerde over de theoloog F.-W. Marquardt.