Samen eten doen we vaak bij missionaire initiatieven en in pioniersplekken. Jonatan Bartling is een van de pioniers van de pioniersplek Zinnig Noord. Hij ontwikkelde ook De Tafel van Hoop. Met hem probeerden we op vrijdag 10 januari uit, hoe je meer kan delen dan koetjes en kalfjes wanneer je samen eet. We onderzochten hoe je kwetsbaarheid kan delen. Wat ons hielp waren gespreksvragen aan tafel. Wat ook hielp was waren meditatieve momenten tussen de gangen door, met muziek, rust en een doorlopend verhaal. Dat was in een andere ruimte, in de kerkzaal. Het was prettig, om even van tafel op te staan en in een sacrale ruimte te komen. En het verhaal was zo geschreven dat de ervaringen die je had gedeeld, daarin mee resoneerden. Dat gaf diepgang. Het knappe van de opzet, en wat ook hielp, is dat de elementen (eten, gedempt licht, vragen, rust, verhaal, muziek) elkaar ondersteunden om je dieper in de ervaring te brengen waardoor je gemakkelijker kwetsbaarheid deelt. De Tafel van Hoop is een contextualisering van het avondmaal. Bij ons was het thema de graankorrel die sterft in de akker en waar brood van gemaakt wordt en dat uitgedeeld wordt.