Studiedagen

Welkom op de Geruchtdagen 

46e GERUCHTDAG 19 APRIL 'GROND'

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Wat is een theologisch verantwoorde houding tot de aarde? Welke gezichtspunten helpen ons hierin verder en welke hinderen ons? Hoe ga je om met praktische vraagstukken rondom klimaat en duurzaamheid?  Hoe (s) preken we daarover als kerken en hoe gaan we om met onze eigen grond?

 

Mirella Klomp

Hoogleraar Praktische Theologie (Pthu), projectleider

Ik zal mijn licht laten schijnen op de thematiek ‘grond’:  Waarom zouden theologen en kerken zich daarmee bezig houden? 

Jan van de Stoep

Bijzonder Hoogleraar Christelijke Filosofie, Universiteit Wageningen

Een verkenning van de relatie mens-aarde in het licht van de huidige agro-ecologische discussies. Wat betekent dan een notie als rentmeesterschap?

PROGRAMMA

09:30 ONTVANGST

10:00 WELKOM EN KORTE VIERING

10:30 LEZING MIRELLA KLOMP

11:00 LEZING JAN VAN DE STOEP

11:30 PAUZE

11:45 REACTIES EN DISCUSSIE

12:30 PAUZEPROGRAMMA

13:10 LUNCH

 

14:00 EERSTE WORKSHOP RONDE

14:55 KOFFIE EN THEE

15:00 TWEEDE WORKSHOP RONDE

 16:00 AFSLUITING EN BORREL

LOCATIE

De studiedag vindt plaats op Nieuw Hydepark in Doorn.

WORKSHOPS

PREKEN EN GROND

Ciska Stark 

Hoe (s)preek je in de dienst over ‘grond’? Hoe breng je vragen rondom klimaat en duurzaamheid ter sprake? Hoe doe je recht in je preek aan de diverse gemeenteleden die je voor je hebt? Hoe (s)preek je vanuit een theologisch verantwoorde visie?

KOSTEN

De kosten voor deze dag zijn 40 euro voor leden, 50 euro voor niet leden en 25 euro voor studenten. 

BOERENPASTORAAT

Jack Steeghs

Met Boerenpastoraat verbindt pastoraal werker Jack Steeghs (59, ex-varkenshouder) zijn vorige en huidige leven. Vanuit zijn pastorale praktijk in een plattelandsparochie (De Twaalf Apostelen te Wijchen) neemt hij deelnemers mee op zijn levensweg. In deze workshop ontdekken we welk type initiatieven behulpzaam zijn om de gelovige stem op het platteland te laten spreken. We gaan het onder meer hebben over de gesprekskring Grond van Leven, over de stem van de Bijbelse profeten in onze tijd en wat de belangrijkste leefregels zijn voor boerenbezoekers op het platteland. 

PROEVEN EN PRATEN OVER DAGELIJKS BROOD

Lydia van Maurik

Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van de landbouw en de voedselvoorziening. Toch vinden we het in de kerk spannend om dit onderwerp aan te snijden. Hoe blijf je uit de discussie en kom je in gesprek? Aan de hand van de werkvorm Proeven en Praten oefenen we met vormen om op een goede manier in gesprek te komen. (www.proevenpraten.nl is een initiatief van Kerk in Actie, Micha Nederland en Arocha Nederland)

KLIEDERKERK IN HET WILD

Iris Veerbeek

De ecologische crisis dringt door tot in alle haarvaten van de samenleving, en dus ook in de kerk. De opwarming van de aarde, het uitsterven van diersoorten, overstromingen, droogte, het raakt aan onze levens en ook aan ons geloof. Maar hoe kan je in de kerk met dit thema aan de slag? En hoe wordt het concreet en aansprekend voor gemeenteleden van alle generaties? Het is tenslotte een thema bij uitstek dat alle generaties aangaat. Kliederkerk biedt hier handvatten voor. We ontwikkelen nieuwe vormen voor (klieder)kerken om naar buiten te gaan om ook daar God te ontmoeten, de betekenis van Bijbelverhalen te ontdekken en samen te vieren en te eten. We noemen dit Kliederkerk in het Wild. Hiermee helpen we gemeenteleden van jong tot oud om samen op een leerzame en verfrissende manier meer te ontdekken over schepping en geloof.

WEGEN MET ZEGEN 

Wilma Hartogsveld

is als pionier betrokken bij Pleisterplaats Ressen en ze is een van de initiatiefnemers van ‘Wegen met zegen’. Wegen met Zegen is niet zomaar een wandeling door het mooie Betuwse landschap, het is een pelgrimstocht. De route neemt je mee langs oude landweggetjes, waterloopjes, boomgaarden, kastelen en vergezichten over de rivier. Tijdens het wandelen word je uitgenodigd om stil te staan bij wat belangrijk is in je leven, om wat je hebt meegemaakt opnieuw te wegen of betekenis te geven. Om je hoofd en hart leeg te maken en vervolgens te vullen met wat waardevol is voor jou en voor hen wie je lief zijn.

Wil je vast meer lezen over het Project Grond? Lees het themanummer van het blad Handelingen 

Aanmelden

  • Vul hier optioneel een verdere vraag of reactie in.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Impressies

Aandachtsvelden

Op Goed Gerucht werkt aan:

Theologie en kerk

Uitdiepen van belangwekkende ontwikkelingen op het gebied van godsdienst en samenleving, aanzetten tot een creatief antwoord op de secularisatie en tot nieuwe bezieling van de kerk .

Cultuur en maatschappij

In gesprek gaan met onze (post)moderne tijd, met bijzondere aandacht voor literatuur, muziek en beeldende kunst .

Predikant en ambt

Stimuleren van een eigentijds predikantschap.

Secretaris

Marjan de Vries

opgoedgerucht@gmail.com

Opgave Studiedagen

opgoedgerucht@gmail.com

Penningmeester

Bert Boter

Banknummer NL48 INGB 0008 3775 31 t.n.v. Op Goed Gerucht